Saturday, January 26, 2013

Mengapa badan kita perlukan supplemen?

Kebanyakan daripada kita hanya memakan supplement untuk cantik, untuk kurus, tanpa mengetahui sebab utama kenapa tubuh manusia perlukan supplemen? Adakah benar tubuh manusia memerlukan supplemen tambahan? Atau cukup sekadar dengan diet pemakanan seimbang berpandukan 'food piramid'?
Saya kongsikan disini 7 sebab utama badan kita perlukan supplemen.

1. Badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan. Contohnya Vitamin C dan E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.

2. Buah-buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan dan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayuran dari tanah yang subur. Racun perosak, racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.

3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Contohnya Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa dimasak.

4. Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol, minuman keras dan antibiotik boleh mengganggu peyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinggi kafein, lemak, kolestrol, gula dan garam juga boleh mengurangkan simpanan zat makanan di dalam tubuh.

5. Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang dicadangkan.

6. Gaya hidup dan trend masakini dengan kehidupan yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kepada makanan segera yang tinggi kandungan MSG.

7. Bagi yang bekerja, makanan tengahari selalunya diluar dan malam memasak seringkas yang mungkin, maka pengambilan makanan seimbang kurang dititikberatkan.

Tetapi harus diingatkan dengan mengambil supplemen bukanlah tiket untuk melupakan diet seimbang dan sihat, pemakanan yang sihat harus dipraktikkan.

Tips sihat! : Minum air masak dengan banyak, 3-5 liter sehari, bersenam dan berdoa

Dapatkan vitamin shaklee yang terbukti berkesan daripada saya
Miemy Amin
ID Shaklee 906556
0172740947
miemy@live.com


No comments:

Post a Comment